Naiseksi kasvaminen on hämmentävää aikaa. Vaikka se on maailman luonnollisin asia ja tapahtuu jokaiselle tyttölapselle tässä maailmassa, siihen liittyy monenlaisia haasteita ja kysymyksiä. Jos aiempien sukupolvien haaste oli tiedon vähyys, nykyisten lienee tiedon paljous. Seksuaalisesti ylivirittynyt media tarjoaa tytöille ja nuorille naisille hämmennystä koko rahalla. Miten ihmeessä minun vartalostani ei kasvakaan noin täydellisen trimmattua (ja photoshopattua)? 

Nuorten käsitys siitä miltä normaali vartalo näyttää voi helposti hämärtyä. Tässä kohdassa tytön ympärillä olevia naisia tarvitaan, erityisesti äitiä. Hän voi tarjota tyttärelleen mallin kuinka suhtautua vartaloonsa armollisesti ja kuinka rakastaa itseään juuri sellaisena kuin on. Äidin on huomattavasti helpompi keskittyä tyttären kasvuun, jos hän on sinut oman kehonsa kanssa ja seksuaalisuutensa kanssa. Ja tietenkin se oleellisin on, että äidin ja tyttären välinen kommunikointi olisi avointa ja hyväksyvää.  Ei ole helppoa hyväksyä lapsen painon nousuja ja laskuja, jos oma keho tuntuu viholliselta. Entä jos lapsenikin keho ”pettää” hänet, ihan niin kuin omani petti minut? Tällaisia ajatuksia käy läpi yllättävän moni vanhempi. 

Lohdutuksen sana jokaiselle äidille, joka koki pienen vihlaisun sydämessään. Älä huoli, meistä kukaan ei onnistu tässä täydellisesti ja toisaalta, koskaan ei ole liian myöhäistä prosessoida omia asioitaan ja oppia rakastamaan kehoansa. Ja koskaan ei ole liian myöhäistä luoda avointa ja hyväksyvämpää suhdetta omaan tyttäreensä. Se vaatii psyähtymistä ja työstämistä, mutta on takuulla sen arvoista. Parhaimmillaan äiti voi olla tyttärelle se turvasatama, johon voi tulla lepäilemään vielä sittenkin, kun tytär on itse äiti. Äitiys ei koskaan katoa. 

Tässä muutamia kysymyksiä, joita pohtimalla pääset alkuun. Jos kuitenkin koet vielä niiden jälkeen, että kaipaisit tukea prosessissasi, autan mielelläni. 

 

Äidille 

Mistä asioista pidät kehossasi? 

Jos kehosi kertoisi tarinaa, millaisia tarinoita se kertoisi? 

Millaiset asiat sinusta on parasta naisena olemisessa? 

Onko sinun helppo puhua tyttäresi kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä teemosta? Jos ei, miksi?

Millaiset asiat / tilanteet edesauttavat hyviä keskusteluja tyttäresi kanssa? Milliaiset asiat /tilanteet tekevät keskustelusta haastavampaa? 

Tyttärelle

Mistä asioista pidät kehossasi? 

Jos kehosi kertoisi tarinaa, millaisia tarinoita se kertoisi nyt, kun kehosi on muutostilassa? 

Miltä sinusta tuntuu nyt kun kehosi on muuttumassa? Nimeä viisi tunnetta. 

Millaisia asioita odotat naiseudessa?

Onko sinun helppo puhua äitisi kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä teemosta? Jos ei, miksi?

Millaisissa tilanteissa on helppo puhua äidin kanssa haastavammistakin teemoista? Millaiset tilanteet/reaktiot lannistavat hyvät keskustelut?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *