“Meillä on periaatteessa kaikki ihan hyvin, mutta sellainen hehku on hiipunut..”. Tämän lausahduksen olen kuullut usein. Arjen kiireet, lapsiperhearki, työhuolet, harrasterumba ja kaikki muu syövät yhteisen ajan niin vähäiseksi, että illalla sänkyyn kaatuessa on vaikea ajatella mitään muuta kuin unta. Tai sitten halut heräävät eri aikaan tai ovat erilaisia. Ehkä myös seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on vaikea puhua. 

Seksillä on monia terveysvaikutuksia ja sen on todettu myös olevan tärkeä liima, mikä yhdistää pariskuntia ja luo parisuhteeseen positiivista jännitettä. Seksin kautta saatavat hormonit hoitavat mieltä ja kehoa. Seksi voi myös olla pakopaikka arjen harmaudesta. Jotta seksi voisi toimia hyvän mielen lähteenä, sen pitäisi olla molempia osapuolia tyydyttävää ja avointa. Seksi on paljon muutakin kuin yhdyntä. Seksi on parhaimmillaan eheyttävää ja hoitavaa, joka vahvistaa keskinäistä yhteyttä, tunnetta siitä, että on tullut kohdatuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Yhteyden rakentaminen vaatii priorisointia ja vaivannäköä. Tämän takia pariskunnan seksielämän parantuminen alkaakin usein siitä, että pariskunta opettelee puhumaan seksistä ja seksuaalisuudesta avoimesti. Toinen tärkeä tekijä on, että kumpikin oppii  tuntemaan ja nauttimaan myös omista kehoistaan ja sitä kautta toisen opastuksen kautta on helpompi myös tuottaa toiselle nautintoa. Tätä kautta usein löytyy puolisoon aivan uudenlainen yhteys ja seksielämästä tulee laadukkaampaa ja monipuolisempaa. Pitää vain uskaltaa hypätä hetkeksi pois tutulta polulta, yhdessä.

Alla on joitakin kysymyksiä, jotka voivat auttaa prosessin alkuun. Jos kuitenkin kaipaat enemmän tukea ja apua, kuljen mielelläni rinnallanne ja autan teitä löytämään syvyyttä seksielämäänne. 

Lisätietoa löydät kokonaisuuksista täältä tai voit/voitte varata ajan seksuaalineuvontaan täältä. 

Mihin asioihin olet tyytyväinen seksielämässänne? Mihin asioihin toivoisit muutosta? 

Onko teidän helppo puhua seksiin liittyvistä asioista? 

Onko sinun helppo kertoa puolisollesi seksuaalisista toiveista ja unelmistasi? 

Mitä voisit tehdä parantaaksesi seksialämäänne?

Fantasioitteko yhdessä? 

Kerrotko puolisollesi millaisesta kosketuksesta pidät? Tiedätkö itse millaisesta kosketuksesta sytyt? 

Onko seksuaalihistoriassasi asioita, jotka vaikuttavat seksuaalielämäänne? 

Millaisia tunteita seksi sinussa herättää? 

Kohtaako mielestäsi seksuaalielämässänne tarpeenne? 

Kuinka tärkeää seksi ja seksuaalisuus ovat elämässäsi?